Рискови фактори
В повечето случаи рисковите фактори за развитие за рак на гърдата се отнасят за хормонално позитивния тип на заболяването (Луминален А тип), който се открива при около 70% от диагнозите. Значително по-малко се знае за рисковите фактори на базалните карциноми.
Най-висок релативен риск за развитие на РМЖ (около 10 1) проявява лoбуларния карцином in situ (LCIS), който едва в последната версия на анатомичната TNM класификация на Американския съвместен комитет по рак (AJCC) е вече със статус на рисков фактор, а не на злокачествено образувание. 2
Другите два вида хистологично откривани рискови фактори – дукталните и лобуларните атипични хиперплазии имат релативен риск около 4. 1
За превенцията на заболяването най-голямо значение имат нивата на женските хормони. Повишените нива на естроген и/или прогестерон, дължащи се на хормонална терапия през менопаузата, прием на противозачатъчни, наднормено тегло, ранно менархе или късна менопауза, увеличават риска от рак на гърдата. И обратното – понижените нива на хормоните (ранна бременност, продължително кърмене, физическа активност) намаляват риска.
Най-общо основните рискови фактори за рак на гърдата могат да се разделят на следните групи: 3
Демографски фактори – пол, възраст, раса и етническа принадлежност, социален статус
Генетични фактори – мутация на BRCA1 и BRCA2
Други биологични фактори – мамографска плътност на гърдата, костна плътност, нива на растежни хормони като IGF1 и др.
Фактори на околната среда – йонизираща радиация
Вероятността за развиване на рак на гърдата често се оценява чрез релативния риск (RR), който се свързва с даден рисков фактор. RR показва колко пъти е по-висока вероятността за поява на заболяването (т. нар. абсолютен риск) при индивиди от дадена рискова група спрямо индивиди без този рисков фактор. Стойности над 1.0 оказват увеличен риск. 3
На долната таблица са показани основните фактори, които повишават релативния риск за поява на рак на гърдата. 3
Таблица 1. Фактори повишаващи релативния риск за развитие на рак на гърдата
Релативен риск |
Фактор |
> 4.0 |
|
2.1 - 4.0 |
|
1.1-2.0 |
|
Вие сте медицински специалист? Регистрирайте се и разберете повече за нашите продукти!
Референции:
1. Morrow M, Schnitt SJ and Norton L. Current management of lesions associated with an increased risk of breast cancer. Nat Rev Clin Oncol 2015;12:227–238. doi:10.1038/nrclinonc.2015.8 (pubmed: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25622978)
2. Giuliano AE, Connolly JL, Edge SB et al. Breast Cancer—Major Changes in the American Joint Committee on Cancer Eighth Edition Cancer Staging Manual. CA Cancer J Clin 2017;67:290–303. doi: 10.3322/caac.21393. (full text: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.3322/caac.21393/abstract)
3. American Cancer Society. Breast Cancer Facts & Figures 2015-2016. Available online at: https://www.cancer.org/content/dam/cancer-org/research/cancer-facts-and-statistics/breast-cancer-facts-and-figures/breast-cancer-facts-and-figures-2015-2016.pdf
4. Farvid MS, Cho E, Chen WYet al. Adolescent meat intake and breast cancer risk. Int J Cancer 2015;136:1909-1920. doi:10.1002/ijc.29218 (full text: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.29218/full)